Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun düşüşü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2022 yılı sonunda %64 civarında olan enflasyonun, 2023’te %65 civarında olduğu ve 2025 yılında %44-45 aralığında kapatılacağı belirtildi. Bakan Şimşek, GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şimşek, enflasyonun düşüşünün dört ana sebebe dayandığını ifade etti. İlk olarak, para politikasının gecikmeli etkisinin devam edeceği belirtildi. Bu sürecin 18 ay boyunca etkili olacağı vurgulandı. İkinci olarak, bütçe açığının %5'ten %3'e düşürülmesinin dezenflasyonist etkisinin görüleceği ifade edildi.
Üçüncü olarak, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar konusunda hassasiyet gösterileceği belirtildi. 2024 yılında doğal gaz ve elektrik fiyat artışlarının %38 civarında olacağı öngörüldü. Dördüncü olarak, akaryakıt ve tütün ürünlerindeki ÖTV'nin enflasyon hedefini tehlikeye atmayacak şekilde yönetileceği ifade edildi.
Akaryakıt fiyatlarının yönetilmesinin kritik olduğu vurgulandı. Şimşek, akaryakıt ÖTV'sinin enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu belirtti. Ayrıca, tütün ürünlerindeki ÖTV'nin de benzer bir yaklaşım içinde değerlendirileceği ifade edildi.
Yönetilen fiyatlar arasında akaryakıt ve tütün ürünlerinin önemli olduğu belirtildi. Bütçede gelir ayağı perspektifiyle bakıldığı ve bu alanlarda Merkez Bankası'nın hedeflerinin dikkate alınacağı ifade edildi. Enerji fiyat ayarlamalarının önemi de vurgulandı.
Sosyal konut arzının artırılmasının önemli bir hedef olduğu belirtildi. Kiraların artışı karşısında sosyal konut projelerinin destekleneceği ifade edildi. Gıda arzının artırılması için Tarım Bakanlığı'nın destekleneceği vurgulandı.
Enerjide dönüşümün de kritik olduğu, cari açığın azaltılmasıyla enflasyonist baskıların yönetilebilir hale geleceği ifade edildi. Gıda arzı, enerji arzı ve sosyal konut arzının etkili olacağı belirtildi.
Reformların arz yönlü dezenflasyon politikası olarak değerlendirildiği ifade edildi. Gıda arzını artırmak için çeşitli desteklerin verileceği belirtildi. Ayrıca, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin önemine değinildi.
Kamu ihale reformunun da önemli olduğu vurgulandı. Küresel entegrasyonun dezenflasyonist sürecin bir parçası olarak görüldüğü ifade edildi. Rekabetin olduğu ortamlarda verimliliğin artacağı belirtildi.
Merkez Bankası'nın dezenflasyon için gerekli çerçeveyi oluşturduğu belirtildi. KKM konusunun piyasalarda herhangi bir oynaklığa neden olmadan yönetileceği ifade edildi. KKM bakiyesinin azaldığı ve bu süreçte tüzel kişilerin daha az cazip hale getirildiği belirtildi.
Esnaf kredileri hakkında da bilgi verildi. Tarım, ihracat ve yatırım alanlarında kredi sınırlaması olmadığı, bu alanlarda faiz sübvansiyonu sağlandığı ifade edildi. Çiftçilere gelecek yıl için 160 milyar lira destek verileceği belirtildi.