Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılında Türkiye'nin deniz ticaret filosunun büyüklüğünü ve gemi denetimlerini açıkladı. 5 bin gemi denetlendi ve 531 milyon ton yük elleçlendi. Türkiye, 2024 yılı itibarıyla dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip ülke oldu.
Bakan Uraloğlu, Bölge Liman Başkanları ile yaptığı toplantıda, Türkiye'nin jeostratejik önemini vurguladı. Ülkenin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu belirten Uraloğlu, denizciliğe yapılan yatırımların önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleştirilen bu yatırımlar, Türkiye'nin denizcilik alanında önemli bir seviyeye ulaşmasını sağladı.
Uraloğlu, denizcilik sektörünün gelişimi için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini ifade etti. Gelecekte de ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılacağına dair güvence verdi. Bu düzenlemeler, sektördeki etkinliği artırmayı hedefliyor.
Geçen yıl, 193 uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisi ile 531 milyon tondan fazla yük elleçlendi. Uraloğlu, 71 liman başkanlığının gemi trafiğini yöneterek vatandaşlara hizmet verdiğini belirtti. Ayrıca, denizlerde seyir, can ve mal emniyetinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
Dünya ticaretinin yüzde 85'inin deniz yoluyla gerçekleştiğini ifade eden Uraloğlu, yolcu taşımacılığına da dikkat çekti. Bu bağlamda, denizde taşınan insanların güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Uraloğlu, Türkiye'nin 2024 yılı itibarıyla dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip olduğunu açıkladı. Geçen yıl limanlarda 5 bine yakın geminin denetlendiğini belirten Uraloğlu, bu başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Türkiye'nin denizcilikteki gücü, uluslararası alanda da kendini göstermektedir.
Gemi denetimlerinin performansının artırılması gerektiğini vurgulayan Uraloğlu, gemi sigortaları ile ilgili çalışmaların Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanacağını ifade etti. Türk Bayraklı gemilerin Avrupa Birliği limanlarındaki performansını artırmak için çaba gösterilecektir.
Liman başkanlıklarının etkinliğini artırmak amacıyla liman hizmet teknelerinin devreye alındığını belirten Uraloğlu, bu teknelerin hem denetimlerde hem de vatandaşlara hizmette kullanılacağını açıkladı. Yıl içerisinde bu teknelerin sayısının artırılması planlanmaktadır.
Denizciliğin yüksek gelirli bir istihdam alanı olmasına rağmen kalifiye personel sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Uraloğlu, bu sorunun çözümü için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Hizmetlerin dijital ortama taşınması, hem vatandaşlara daha hızlı hizmet sunmayı hem de personelin verimliliğini artırmayı hedeflemektedir.