TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL HAVACILIK ŞÛRASI, SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALDI. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nda alınan kararları açıkladı. 65 proje ile sivil havacılık hedefleri belirlendi. Türkiye’nin havacılık alanındaki stratejik planları, 10 yıllık bir yol haritası oluşturdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şûra, sektörün geleceğine yönelik stratejilerin geliştirilmesi için önemli bir fırsat sundu. Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik.” dedi.
Uraloğlu, havayolu ulaşımına olan talebin her geçen gün arttığını belirtti. Zamanın sınırlılığı, insanları daha kısa sürede daha uzak mesafelere seyahat etmeye yöneltiyor. Havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olarak bu ihtiyacı karşılayan en etkili araç konumunda. Bu nedenle havayolu ulaşımına olan talep her geçen gün artıyor.
Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunması, havacılık sektörünün potansiyelini artırıyor. Uraloğlu, 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye’nin havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline geldiğini vurguladı. İç hatlarda serbestleşmenin sektöre sağladığı katkılar da önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Uraloğlu, sektörün cirosunun 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığını belirtti. 2002 yılında 65 bin civarında olan çalışan sayısı, bugün 320 binin üzerine çıktı. Bu büyüme, sektördeki istihdamın da artmasına katkı sağladı. Uraloğlu, bu gelişmelerin devam edeceğini ifade etti.
Aktif havalimanı sayısının artırılması, hava ulaşım anlaşmalarının çoğaltılması ve dış hat nokta sayısının yükseltilmesi, Türkiye’nin havacılık sektöründeki hedeflerini destekliyor. Uraloğlu, “2002’den bu yana 26 olan aktif havalimanı sayımızı en son Çukurova Uluslararası Havalimanı’nı açarak 58’e çıkardık.” dedi.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın 2024 yılında 80,1 milyon yolcu ağırlayarak Avrupa’da 2. sırada yer alacağını belirtti. Ayrıca, kargo taşımacılığında da Avrupa’nın en büyük kargo havalimanı olma hedefi vurgulandı. İstanbul Havalimanı’nın, hem yolcu hem de kargo taşımacılığında küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirdiği ifade edildi.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’na uygulanacak yeni sistemlerin, havalimanının daha fazla uçuş operasyonu gerçekleştirmesine olanak sağlayacağını belirtti. Bu sistemlerin hayata geçmesiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma yolunda ilerleyecek.
Bakan Uraloğlu, Şûra sayesinde sivil havacılık sektörü adına 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini ifade etti. Belirlenen stratejik hedefler ve projeler, sektörün uluslararası arenada söz sahibi olmasını sağlayacak. Uraloğlu, “Daha güçlü, daha rekabetçi ve daha yenilikçi bir sivil havacılık sektörü inşa edeceğiz.” dedi.
Uraloğlu, havacılık alanında her kademede ve rolde mevcut personel açığının kapatılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun gözden geçirilmesi ve güçlü bir sivil havacılık otoritesinin yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Bu adımlar, sektörün geleceği için kritik öneme sahip.